Ieškoti
Geriausia prekių paieška internete, elektroninės parduotuvės
   

Laktozės netoleravimas
www.infomed.lt Brigita Budrytė
2008-07-01
Virškinamojo trakto sutrikimas (laktozės netoleravimas, Lactose intolerance, Inability to digest lactose)
                                                                                           
Laktozės netoleravimas yra nesugebėjimas absorbuoti laktozės – piene dominuojančio cukraus – į virškinimo sistemą. Iš nevisiškai suskaidytos laktozės pasigamina pieno ir riebalų rūgštys, kaupiasi įvairios dujos, prasideda rūgimo procesas. Visi šie patologiniai pokyčiai lemia laktozės netoleravimo simptomų klinikinį pasireiškimą.
 
Kas sukelia laktozės netoleravimą?
 
Laktozė yra disacharidas, sudarytas iš dviejų sujungtų cukrų: gliukozės ir galaktozės. Kad laktozė būtų visiškai pasisavinta, ji turi skilti į du minėtus junginius. Šiame procese dalyvauja fermentas laktazė, kuri paprastai būna plonųjų žarnų sienelėse. Jei šio fermento kiekis yra žemas arba jo visai nėra, laktozė nebus suskaidoma ir sukels neigiamus simptomus.
 
Laktazės nepakankamumas vaikams pasireiškia tik sulaukus 3-6 metų amžiaus, o laktozės netoleravimo priežastis kūdikystėje byloja ne apie tikrąjį laktazės nepakankamumą, bet apie netinkamą žindymą.
 
Koks yra laktozės netoleravimo paplitimas?
 
Dauguma suaugusiųjų šiaurinėje Europoje ir Šiaurės Amerikoje gali absorbuoti laktozę. Laktozės netoleravimas yra labai dažnas Azijoje ir Afrikoje. Šia liga sergantiems žmonėms išgerta nors viena stiklinė pieno gali sukelti pilvo skausmus ir viduriavimą. Lietuvoje atlikto epidemiologinio tyrimo metu sumažėjęs fermento laktazės aktyvumas nustatytas 34 proc. šalies gyventojų. Kuo žmogus vyresnis, tuo didesnė tikimybė, jog jis netoleruos laktozės.
 
Rizikos veiksniai, lemiantys laktozės netoleravimo išsivystymą:
 
Ši patologija dažniau atsiranda šiems pacientams:
  • žmonėms, kuriems buvo atlikta storųjų žarnų ar skrandžio operacija;
  • pacientams, kurie sirgo ar serga kitomis virškinimo trakto ligomis;        
  • kai kuriems pacientams laktozės netoleravimas gali pasireikšti keletą dienų po viduriavimo. Taip yra todėl, kad ši patologija paveikia plonųjų žarnų sienelę, taip sumažindama fermento laktazės gamybą.
Kokie yra laktozės netoleravimo simptomai?
  • Skrandžio murmėjimas, gurguliavimas;
  • pilvo pūtimas, tempimas, dujų susikaupimas;
  • viduriavimas;
  • spazminio pobūdžio pilvo skausmai;
  • pykinimas.
 Kaip laktozės netoleravimas diagnozuojamas?
  • „Naminis būdas“. Keletą dienų reiktų nevalgyti maisto, kuriame yra laktozės, ir tada gerti nuo dviejų iki trijų stiklinių pieno. Jei per pusvalandį jums pradės skaudėti skrandį ar pradėsite viduriuoti, jūs netoleruojate laktozės.
  • Laktozės toleravimo testas. Pacientas prieš šį tyrimą turėtų būti keletą valandų nevalgęs, po to jam duodama išgerti 200ml pieno. Iš karto ir per kitas dvi valandas reikia atlikti kelis kraujo tyrimus ir nustatyti gliukozės kiekį serume. Jeigu gliukozės kiekis iš vis nepadidėja, pacientui diagnozuojamas laktozės netoleravimas.        
  • Iškvėpto oro testas. Sveiko žmogaus iškvėptame ore paprastai nėra vandenilio dujų. Jeigu laktozė nėra visiškai suskaidoma plonajame žarnyne, ją pradeda fermentuoti puvimo ir rūgimo bakterijos, esančios storosiose žarnose. Po įvairių reakcijų susidaro vandenilio dujos, kurios krauju nunešamos į plaučius ir yra iškvepiamos. Tad pacientui bus diagnozuojamas laktozės netoleravimas, jeigu po išgertos stiklinės pieno iškvėptame ore bus nustatyta didelė vandenilio dujų koncentracija.        
Kaip yra gydomas laktozės netoleravimas ?
 
Tai priklauso nuo simptomų sunkumo laipsnio. Žmones, kuriuos vargina tik nestiprus pilvo gurgėjimas ar murmuliavimas, gali pasijusti geriau paprasčiausiai dietoje sumažinę pieno produktų kiekį.
 
Jeigu laktozės netoleravimo simptomai sukelia daug nemalonių pojūčių, neigiamai veikia žmogaus gyvenimo kokybę ir trikdo kasdieninę veiklą, turi būti taikoma speciali dieta be laktozės. Rekomenduojama pasikonsultuoti su dietologu, kuris padės sudaryti pakankamos energinės vertės mitybos planą.

Rekomendacijos

  • Negerkite vien tik pieno. Kai kuriems žmonėms pienas nesukelia jokių simptomų, jeigu yra vartojamas su kitais maisto produktais.
  • Valgykite natūralų, termiškai neapdorotą jogurtą. Tokiame jogurte yra mikroorganizmų, kurie gamina laktazę.
  • Kai kuriuose vaistuose yra laktozės. To kiekio gali pakakti, kad atsirastų nemalonūs simptomai, todėl atidžiai skaitykite medikamentų informacinius lapelius.
Kuriuose maisto produktuose yra laktozės?

Piene, svieste, margarine, kai kuriuose jogurtuose;
fermentuotuose pieno produktuose, sūryje;
pieno milteliuose;
duonoje ir kituose keptuose gaminiuose;
šokolade;
daugelyje tablečių rūšių;
kai kuriuose maisto pusgaminiuose.
 

Jums gali būti naudinga:
Sultinys daržovių kubeliais silpnai sūdytas be glitimo ir laktozės (violetinis) Marigold 78g


Skaityti komentarus (1)
Straipsnių komentarai
Vardas*:    El.paštas:
Įveskite kodą, kurį matote paveikslėlyje.
Jei kodo neperskaitote, spaudinėkite ant paveikslėlio tol, kol kodas taps įskaitomas*.
Kiek bus 5 * 9 - 3 =  
APKLAUSA/ KONKURSAS
Klausimas:
Ar Jus veikia mėnulio pilnatis?
Atsakymai:
Taip, sunkiau užmigti
Taip, aplinkinių elgesys tampa keistas
Manęs neveikia
Rezultatai
 
2009 © Infomed.lt Visos teisės saugomos įstatymo. Kontaktai | Reklama
HexaPortal v1.7