Ieškoti
Geriausia prekių paieška internete, elektroninės parduotuvės
   
Kraujo grupės dieta: faktai ar prasimanymai?

www.infomed.lt pagal užsienio spaudą

 2008-05-04

 

Anot Michael Klaper, vienas iš neigiamų knygos ypatumų – gąsdinantys teiginiai, kurie nėra moksliškai pagrįsti.  „Dieta pagal kraujo grupes“ autorius D’Adamo tvirtina, kad ant tam tikrų maisto produktų paviršių randami lektinai, baltymai, galintys sukelti molekulių ir kitų rūšių ląstelių sukibimą. Jis „kaltina“ lektinus organizmo ardymu: kraujo ląstelių susiklijavimu, cirozės, inkstų sutrikimų atsiradimu. Knygoje rašoma: „…tam tikrose pupelėse ir ankštiniuose augaluose, ypatingai lęšiuose ir daržinėse pupelėse, yra lektino, kuris kaupiasi raumenų audiniuose, juos šarmina ir mažina fizinį pajėgumą”. Tai visai rimtas mokslinis kaltinimas. Diskusijų verta mintis, kad 0 kraujo grupę turintiems asmenims suvalgius dubenį čili pupelių ar troškintų lęšių, raumenyse pradeda kauptis lektinai, keisdami jų rūgštingumą ir mažindami fizinį pajėgumą.

 

Neįrodo iškeltos hipotezės

M. Klaper abejones dietos veiksmingumu antrina Dean Ornish, M.D., knygoje „Prieš ir po“. Čia išspausdintos rentgeno nuotraukos, rodančios padidėjusią kraujo tėkmę arterijomis, išsiplėtusiomis po to, kai pacientai pradėjo laikytis dietos. „Jei autoriai ketina gąsdinti milijonus 0 grupės skaitytojų dėl pupelių, lęšių ir kviečių valgymo, manau, jie turi pateikti patikimus įrodymus“, – teigia M. Klaper. „Norėdamas įtikinti mane „lektinų gnomų“ egzistavimu, – tęsia M. Klaper, – jis turėtų išspausdinti raumenų audinio, paimto iš žmonių, turinčių 0, A, B ir AB grupės kraują, mikroskopines nuotraukas, po to, kai žmonės valgė pupelių ir / ar lęšių. Žmonių, kurių kraujo grupė yra 0, raumenų audinio nuotraukose turi būti aiškiai matomos lektinų nuosėdos, tačiau jų neturėtų būti randama A kraujo grupės žmonių raumenyse. Jei autorius negali to įrodyti pats, ar pateikti nuorodas į kitų žmonių atliktus mokslinius įrodymus, jo teiginių patikimumas sumažėja. Patvirtinti savo hipotezei, D’Adamo nepateikia nei tokių nuotraukų, nei patvirtinančių tyrinėjimų.  

Dieta turi būti taikoma individualiai

Pareiškimai, kad lektinai keičia raumenis, „padarydami juos šarmingesniais ir mažiau fiziškai pajėgiais“, turi būti įrodyti tyrimais, kuriuose mikroelektrodais matuojamas rūgštingumas raumens ląstelėse. D’Adamo tiki, kad pavalgius lęšių ar pupelių, turėtų padidėti 0 kraujo grupės atstovų raumenų šarmingumas. Tačiau tokie tyrinėjimai dar nepristatyti. Jei autorius tokių įrodymų neturi, ar jis turėtų gąsdinti milijonus žmonių, kad nevalgytų daug baltymų turinčio maisto, daug skaidulų turinčių ankštinių augalų ir kitų vertingų maisto produktų? Iš tikrųjų reikia kiekvienam asmeniui individualiai nustatyti, ar nevalgyti tam tikrų ankštinių augalų: pirmiausia reikėtų atsižvelgti į maistines ar medicinines priežastis (alergija, storosios žarnos uždegimas ir t.t.), nepriklausomai nuo turimos kraujo grupės.

Netinkama mityba sukelia agliutinaciją

Pagal „Kraujo grupės“ teoriją, lektinai, esantys kai kuriuose maisto produktuose, sukelia kraujo agliutinaciją žmonėms, kurie pagal kraujo grupes nėra „genetiškai / evoliuciškai tinkami“ valgyti šiuos produktus. Tai – labai rimtas ir galimai grėsmingas D’Adamo teiginys. Agliutinacija reiškia, kad raudonieji kraujo kūneliai kraujo apytakoje negrįžtamai sulimpa ir suformuoja gumuliukus. Jei jau jie pradėjo sukibti grupelėmis, tai niekada nebeišsiskirs. Įsidėmėkite, kad tai visai kas kita, nei kraujo nusėdimas, arba taip vadinamas „ritinėlių formavimasis“ – reiškinys pastebimas, kai raudonųjų kraujo kūnelių paviršius pasidengia riebalais ar kitomis lipniomis medžiagomis, dėl ko jie laikinai arba negrįžtamai sukimba vienas su kitu. Agliutinacijos metu jie sukimba paviršiaus baltymais visam laikui susisukdami.

Gali tapti mirties priežastimi?

Raudonieji kraujo kūneliai net per mažiausias kraujagysles išnešioja deguonį pagrindinių audinių ląstelėms. Jei raudonuosius kraujo kūnelius suklijuoja lektinai arba kas nors kita, raudonųjų kūnelių gumuliukai užkemša kapiliarus ir užblokuoja kraujo tėkmę. Tokiu būdu yra trukdoma pristatyti gyvybiškai reikalingo deguonies audiniams, kuriuos aptarnauja šie kapiliarai. Ląstelės, netekusios deguonies, pažeidžiamos ir palaipsniui žūva (tai vadinama audinių „infarktu“). Kadangi daugelis nežino savo kraujo grupės tipo, todėl valgo savo kraujo grupės tipui netinkamą maistą (pvz.: 0 kraujo grupės žmonės valgo kviečius, A tipo valgo mėsą ir t.t.). Todėl, pagal D’Adamo teoriją, palaipsniui raudonieji kraujo kūneliai sukimba, o patekę į širdies, plaučių, inkstų, smegenų, akių ir kitų svarbių organų kapiliarus, jie sudaro užtvaras. Šio proceso metu organai greitai ir negrįžtamai pakinta, milijonams žmonių sukeldami mirtį. „Nė vienas iš mano pažįstamų patologų, – teigia M. Klaper, – niekada neminėjo audinių infarkto dėl lektinų sukeltų raudonųjų kūnelių sukibimo, kaip kokios ligos priežasties“. 

Pasigenda lektino agliutinacijos įrodymų

Perskaičius D’Adamo teiginį, kad 0 grupės kraujas visai netoleruoja kvietinių produktų, reikėtų paklausti, ar 0 grupės kraują turintys žmonės jų suvalgę krenta ant žemės susiėmę už savo pilvų? Kiek kviečių turėtų suvalgyti 0 grupės turėtojai, kol „sukibs“ jų kraujas? Kaip teigia D’Adamo teorijos kritikai, kviečiai daugeliui žmonių sukelia problemų, nes jie yra alergiški kviečiams, netoleruoja glitimo ar kitų priedų, bet ne todėl, kad cukrus ir baltymų molekulės prisitvirtina prie raudonųjų kraujo kūnelių ląstelių paviršiaus. M. Klaper sutinka, kad kviečiai – problematiškas maistas žmonėms, sergantiems storosios žarnos uždegimu, todėl rekomenduoja mažinti kviečių vartojimą. „Tačiau norėdamas įtikinti dietos teisingumu, D’Adamo turėtų parodyti 0 grupės žmonių žarnyno audinio fotografijas, kurie pastaruoju metu valgė kviečius, – pateikti aiškius lektino agliutinacijos, užkemšančios žarnyno ląstelių funkcijos, įrodymus. Taip pat norėčiau pamatyti audinių biopsijos nuotraukas, kuriose matosi pažeistos žarnyno sienelės, apsunkintos lektinų nuosėdomis. O žarnyno uždegimas, kaip ir storosios žarnos uždegimas, glitimo jautrumas bei Krono liga atsiranda visas kraujo grupes turinčių žmonių organizme, ne tik 0 grupės“, – teigia M. Klaper.  

Pieno produktai kelia grėsmę?

D’Adamo knygoje „Dieta pagal kraujo grupes“ taip pat pateikė sunkiai įtikinamus teiginius, susijusius su pieno produktais. Jis rašo, kad jei A grupę turintis žmogus išgeria pieno, jo sistema greitai pradės agliutinacijos procesą. „Jei jis nori, kad patikėčiau tokiu teiginiu, – teigia M. Klaper, – turėtų man per mikroskopą parodyti A grupės kraujo kūnelių agliutinaciją po to, kai žmogus išgeria pieno, kur 0 ir B grupių kraujo kūneliai neagliutinuoja. Jis ir vėl neturi jokių nuotraukų ar įtikinamų šio reiškinio įrodymų. D’Adamo taip pat turėtų paaiškinti, kodėl A grupę turinčiam žmogui išgėrus pieno (kartais didelį jo kiekį) nėra jokių priepuolių ir embolijos.

Organizmas negali pats gaminti jodo

Kitas D‘Adamo teiginys, kurio nenorėtų M.Klaper rekomenduoti savo pacientams, yra šis: „Hipotiroidizmas atsiranda dėl to, kad 0 grupė nelinkusi gaminti pakankamai jodo“. Iš tiesų organizmas visai negamina jodo,  kaip ir negamina kalcio, magnio, natrio, ar kitokių žemės mineralų. Jodas yra halogenų elementas, susijęs su chloru ir bromu, kurie į augalus patenka iš dirvožemio ir jūros. „Jaudinti dešimtis milijonų 0 grupę turinčių skaitytojų, kad jie „gali gaminti nepakankamai jodo“ (ko nedaro niekas) ir turi riziką susirgti hipotiroidizmu, yra nepagrįstas“, – sako M.Klaper . Klinikinio hipotiroidizmo priežastys yra visai kitos.  

Mėsėdžiai tampa priklausomi 

Žmonės skiriasi medžiagų apykaita. Tačiau priežastis gali būti ne tiek genetinė, kiek įgyta po gimimo. Maisto produktai, kuriuos valgome nuo mažų dienų, gali būti biocheminės struktūros. Pavyzdžiui, žmogaus organizmas iš paprasčiausių molekulių gali sintetinti tokias būtinas medžiagas, kaip karnitinas (reikalingas energijos gamybai) ir ilgagrandes riebalų rūgštis (EPA, DHA, reikalingas hormonų funkcijai, membranų sintezei ir t.t.). Mėsą valgantys žmonės šias medžiagas nuryja. Visą gyvenimą buvęs „mėsėdis“ praktiškai tampa priklausomas nuo dietos, kurioje yra iš anksto suformuotų maistingų medžiagų. Pavyzdžiui, suaugusiam staigiai visiškai pakeitus augalinės kilmės maisto produktus, kur nėra iš anksto suformuoto karnitino, EPA, DHA, ir t.t., organizmo enzimų sistemos gali nesugebėti sintetinti visų energiją gaminančių sudėtinių dalių, riebiųjų rūgščių, ir kitų jam reikalingų molekulių. Kelis mėnesius ar metus nevalgę mėsos, šie žmonės gali patirti savo sveikatos ar energijos pablogėjimą – pasijus geriau tik pradėję valgyti mėsą. Šio pusiausvyros sutrikimo galima išvengti vartojant papildomas maistingąsias medžiagas, dietoje pašalinant draudžiamas medžiagas, naudojant augalinės kilmės maistą.


Skaityti komentarus (1)
Straipsnių komentarai
Vardas*:    El.paštas:
Įveskite kodą, kurį matote paveikslėlyje.
Jei kodo neperskaitote, spaudinėkite ant paveikslėlio tol, kol kodas taps įskaitomas*.
Kiek bus 3 * 2 =  
APKLAUSA/ KONKURSAS
Klausimas:
Ar Jus veikia mėnulio pilnatis?
Atsakymai:
Taip, sunkiau užmigti
Taip, aplinkinių elgesys tampa keistas
Manęs neveikia
Rezultatai
 
2009 © Infomed.lt Visos teisės saugomos įstatymo. Kontaktai | Reklama
HexaPortal v1.7