Vitaminai
Visų gyvų organizmų augimui ir vystymuisi yra būtini vitaminai – smulkiamolekuliniai organiniai junginiai, kurių žmogaus organizme nesusidaro arba susidaro nepakankamai. Vitaminai yra naudojami daugelio organizme vykstančių cheminių procesų reguliavimui ir spartinimui, jie yra būtini angliavandenių, riebalų ir baltymų apykaitai, energijos gavimui, ląstelių augimui ir dalijimuisi, kitiems gyvybiškai svarbiems procesams.
Vitaminai organizme panaudojami kelis kartus, todėl žmogui pakanka gauti nedideles jų dozes, pakeičiančias suvartotus vitaminus. Iš viso yra 13 vitaminų: vitaminas A, aštuoni B grupės vitaminai, vitaminai C, D, E ir K. Vitaminai skirstomi į dvi grupes: vandenyje ir riebaluose tirpius vitaminus. Riebaluose tirpių vitaminų (A, D, E ir K) randama mėsoje ir jos produktuose, gyvūninės kilmės riebaluose ir augaliniuose aliejuose, žuvyje ir pieno produktuose. Šie vitaminai po organizmą išnešiojami ištirpę riebaluose, jų perteklius kaupiamas kepenyse ir riebaliniame audinyje, todėl jų nebūtina gauti su maistu kiekvieną dieną. Vandenyje tirpių vitaminų (B grupės, C, folio rūgšties) randama mėsoje, žuvyje, vaisiuose ir daržovėse, rupių miltų gaminiuose. Šie vitaminai organizme pernešami ištirpę vandenyje, todėl tik labai nedaug jų sukaupiama organizme, o didžioji dalis pašalinama su šlapimu. Dėl šios priežasties vandenyje tirpių vitaminų būtina gauti kasdien. Vitaminai, veikdami kartu, reguliuoja įvairius žmogaus organizmo procesus, todėl jų trūkumas gali sutrikdyti metabolines reakcijas ir žmogaus kūne vykstančių procesų pusiausvyrą.