Vitaminas A
Vitaminu A iš tiesų gali būti vadinamos kelios cheminės medžiagos: retinolis, retinalis, retinoidas. Tai – riebaluose tirpios medžiagos, greitai suyrančios paveikus karščiu, oru ar šviesa. Beta-karotinas yra vitamino A provitaminas iš kurio kepenyse gaminamas vitaminas A. Šis vitaminas yra akies tinklainės pigmento sudedamoji dalis, todėl jis yra svarbus geram regėjimui išsaugoti. Retinolis daro įtaką imuninės sistemos būklei, jis yra būtinas ląstelėms augti ir daugintis. Trūkstant vitamino A, sutrinka regėjimas, pirmiausia pasireiškia vištakumas – sutrinka regėjimas prietemoje.
Jei vitamino trūksta ilgą laiką, gali pasireikšti kseroftalmija (akies sausumas), žmogus gali netekti regėjimo. Nepakankamai gaunant vitamino A, taip pat pažeidžiama oda ir gleivinės – oda tampa sausa, šiurkšti, sutrinka kaulų ir dantų formavimasis, nusilpsta imuninė sistema, vaikai dažniau serga užkrečiamosiomis ligomis. Tyrimais su gyvūnais įrodyta, jog vartojant pakankamai vitamino A sumažėja rizika susirgti odos, krūties, kepenų, prostatos ir kt. vėžiu.
Svarbu nepamiršti, jog per didelis vitamino A kiekis gali būti žalingas. Ilgą laiką suvartojant per daug šio vitamino, gali imti pykinti, galite netekti apetito, plaukai tampa šiurkštūs ir ima slinkti, oda sausėja ir šerpetoja, ima varginti kaulų skausmai, nuovargis, mieguistumas. Suaugusius taip pat gali varginti regėjimo sutrikimai ir galvos skausmai, o vaikai gali tapti irzlūs, sutrikti jų augimas. Didelės vitamino A dozės gali pažeisti kepenis.
Vitamino A yra gyvūninės kilmės maisto produktuose: kepenyse, žuvų taukuose, kiaušinio trynyje, pieno produktuose. Beta-karotino daugiausia yra daržovėse: morkose, špinatuose, kopūstuose, pomidoruose, brokoliuose, abrikosuose.