www.infomed.lt parengė dietistė Anna Oborska
2012 04 05
Kas yra maisto priedai?
Maisto priedai – medžiagos, kurios nėra naudojamos kaip atskiri maisto produktai ir tipinės maisto produktų sudedamosios dalys bei kurios įdėtos į maisto produktus technologiniais tikslais (gamybos, pakavimo, gabenimo ar laikymo) tampa tokių maisto produktų sudėtine dalimi (pagal Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informaciją).
Maisto priedų yra daugelyje maisto produktų, kai kurie iš jų randami natūraliai. Pavyzdžiui, jeigu obuolys turėtų informacinę etiketę, ji atrodytų štai taip:
Šiuo metu Lietuvoje žinoma daugiau kaip tūkstantis maisto priedų pavadinimų. Nors valgomoji druska, kepimo milteliai, vanilė, citrinos rūgštis, krakmolas naudojami kasdieniniam maistui ruošti, tačiau dažnas vartotojas net nežino, kad tai taip pat maisto priedai.
Kaip klasifikuojami maisto priedai?
Pagal patvirtintą maisto priedų klasifikaciją, priedai skirstomi į keturias kategorijas: dažikliai, saldikliai, antioksidantai ir konservantai, kiti maisto priedai.
Dažikliai – medžiagos, suteikiančios maisto produktui spalvą ar ją atgaivinančios. Dažikliai gaunami iš maisto produktų ir kitų natūralių medžiagų fiziniu ar cheminiu būdu išgaunant pigmentus su atitinkamomis maistinėmis sudėtinėmis dalimis.
Saldikliai – medžiagos, neturinčios cukraus, tačiau suteikiančios maisto produktui saldų skonį. Jie išskiriami į atskirą maisto priedų kategoriją. Tradiciškai maistui saldinti žmonės naudoja cukrų. Cukrus ne tik saldina, bet ir suteikia energijos. Tačiau dėl jo brangumo gamintojai renkasi pigesnius ir daug saldesnius už cukrų dirbtinius saldiklius.
Antioksidantai, konservantai. Antioksidantai – medžiagos, kurios pailgina maisto produkto vartojimo laiką, apsaugodamos nuo gedimo, kurį sukelia oksidacija. Konservantai - medžiagos, kurios pailgina maisto produkto vartojimo laiką, apsaugodamos nuo gedimo.
Kiti maisto priedai – didelė atskira kategorija maisto priedų, naudojamų labai įvairių maisto produktų gamybai.
Vartotojai turi įgyti daugiau patirties ir informacijos, kad galėtų pasirinkti maisto produktus su mažiausiu maisto priedų kiekiu. Juk sveikas maistas tas, kuris šviežias!