Ieškoti
Geriausia prekių paieška internete, elektroninės parduotuvės
   
Maisto priedai: dažikliai (E100-199)
www.infomed.lt parengta pagal vet.lt, vsv.lt
2009 04 09


Dažikliai Dažikliai – tai medžiagos, suteikiančios maisto produktui spalvą ar ją atgaivinančios. Tai viena iš keturių maisto priedų kategorijų.

Kaip gaunami ir kur naudojami maisto dažikliai?

Paprastai dažikliai gaunami iš maisto produktų ir kitų natūralių žaliavų: fizikiniu ir/ar cheminiu būdu išgaunami pigmentai su maistinėmis ar aromatinėmis savybėmis.

Naudojimas: kaip maisto priedai dažikliai dažniausiai naudojami maisto pramonėje, rečiau - maistą gaminant namuose. Be maisto produktų, dažikliai gali būti naudojami farmacijos, kosmetikos pramonės gaminiuose, spaudiniuose.

Kokiais tikslais naudojami maisto dažikliai?

Produkto spalva yra vienas svarbiausių rodiklių, lemiančių maisto pasirinkimą, todėl maisto dažikliai leidžia įgyti komercinį pranašumą. Maisto produkto spalvą lemiančios medžiagos naudojamos išlaikyti produktus patrauklius akiai:
  • suteikti spalvą jos neturinčiam maisto produktui (pvz., karamelė, ledinukai);
  • suteikti spalvą perdirbimo metu ją praradusiam maisto produktui (pvz., virtos dešros);
  • užmaskuoti natūralius spalvos variantus;
  • sustiprinti arba išlaikyti maisto produkto spalvą, kuri kinta priklausomai nuo tam tikrų veiksnių: metų laiko, šviesos, oro poveikio, temperatūros svyravimų, drėgmės tranportavimo/sandėliavimo sąlygų;
  • puošti, pagražinti maisto produktus.
Kaip skirstomi dažikliai?

Maisto dažikliai skirstomi į natūralius ir sintetinius. Taip pat kaip maisto dažikliai specialiesiems tikslams naudojami neorganiniai junginiai, kurie tiek higieniniu ir toksikologiniu požiūriu laikomi nekenksmingais.

Natūralios kilmės dažantieji maisto priedai daugiausia yra augalinės kilmės, gaminami iš žaliavų, ekstrahuojant jas aliejais arba tam tikrais tirpikliais ir išgryninant. Natūralūs maisto dažikliai leidžiami naudoti pagal technologinius poreikius be griežtų apribojimų. Natūralių dažiklių trūkumas - jautrumas aplinkos fizikiniams ir cheminiams veiksniams (ph terpei, temperatūrai ir kt.).

Natūralūs maisto dažikliai yra:
  • Chlorofilai (E140) - žalios spalvos dažikliai, natūraliai paplitę gamtoje. Beveik visos daržovės ir vaisiai turi chlorofilų, kuriems būdingas skilimas į bespalvius junginius;
  • Karamelinės spalvos (E150 a, b, c, d) – rudos spalvos natūralūs maisto dažikliai, tamsiau ar šviesiau rudos spalvos cukraus terminio skilimo produktas;
  • Augaliniai pigmentai karotinoidai (E 160) - labiausiai paplitę gamtoje ir plačiausiai naudojami natūralūs geltonos, oranžinės spalvos maisto dažikliai;
  • Ir kt.
Sintetiniai maisto dažikliai - junginiai, struktūriškai identiški natūraliems gamtiniams pigmentams. Skirtingai negu natūralūs, sintetiniai maisto dažikliai yra stabilūs, intensyvių spalvų (neribotas atspalvių pasirinkimas), gerai nudažo maisto produktus ir ilgai išlieka nepakitę nepriklausomai nuo aplinkos veiksnių. Dėl universalių sintetinių dažiklių savybių ir žemos kainos, didžioji dalis maisto pramonėje naudojamų dažiklių šiuo metu yra būtent nenatūralūs, gaunami perdirbant anglies ir naftos produktus.

Sintetiniai maisto dažikliai draudžiami naudoti pieno ir pieno produktų, duonos, kepinių ir kitų miltinių gaminių, mėsos, riebalų, aliejų ir kai kurių kitų produktų gamyboje.

Sintetiniai dažikliai gali būti naudojami: fermentiniuose sūriuose, žuvų gaminiuose, karamelėse, dražė ir sausainių paviršiams, kramtomosiose gumose, gaiviuosiuose ir alkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose ir kt.

Produktų spalva gali būti išgaunama ir su kitais maisto priedais, kurie reaguodami su produktų komponentais sudaro spalvotus junginius arba paprasčiausiai apsaugo natūralius dažus nuo skilimo.


Kur maisto dažiklių naudoti negalima?


Dažikliai negali būti naudojami gaminant pagrindines maisto produktų grupes: pieno produktus, duoną, daugumą mėsos gaminių, aliejų, vaisių sultis.

Negali būti dažomi tokie maisto produktai, kaip: pienas, grietinėlė, medus, mielės, švieži kiaušiniai, skysti, šaldyti ar sausi kiaušinių produktai, druska ir druskos pakaitalai, prieskoninės daržovės ir žolės, šaldyti, džiovinti, konservuoti vaisiai, produktai kūdikiams, kava, arbata, cikorija, arbatos ir cikorijos ekstraktai, alus, neputojantys vynai ir kiti produktai.

Skaityti komentarus (2)
Straipsnių komentarai
Vardas*:    El.paštas:
Įveskite kodą, kurį matote paveikslėlyje.
Jei kodo neperskaitote, spaudinėkite ant paveikslėlio tol, kol kodas taps įskaitomas*.
Kiek bus 83 + 50 =  
APKLAUSA/ KONKURSAS
Klausimas:
Ar Jus veikia mėnulio pilnatis?
Atsakymai:
Taip, sunkiau užmigti
Taip, aplinkinių elgesys tampa keistas
Manęs neveikia
Rezultatai
 
2009 © Infomed.lt Visos teisės saugomos įstatymo. Kontaktai | Reklama
HexaPortal v1.7