Ieškoti
Geriausia prekių paieška internete, elektroninės parduotuvės
   
Maisto priedai: antioksidantai ir rūgštingumą reguliuojančios medžiagos (E300-399)
www.infomed.lt parengta pagal vet.lt, vsv.lt
2009 06 26

Antioksidantai – medžiagos, kurios pailgina maisto produktų vartojimo laiką, apsaugodamos nuo jų savaiminio gedimo, kurį sukelia oksidacija. Antioksidantai taip pat pagerina maisto produktų skonį ir išvaizdą.

Antioksidantai, kaip ir kiti maisto priedai, deklaruojami nurodant pavadinimą ir E numerį.


Sparčiausiai genda produktai, kurių sudėtyje yra riebalų, baltymų. Gedimą skatina natūralūs fermentai, oro deguonis bei šviesa. Dėl šios priežasties riebalų ir baltymų maisto produktams ilgiau išlaikyti prekybos centrų lentynose, jų gamyboje naudojamos antioksidacinės medžiagos.

Antioksidantai gali būti?
  • Natūralūs
  • Sintetiniai
Antioksidantų funkciją gali atlikti ir vitaminai (C, E, karotinai). Antioksidantai įsiterpia į autooksidacines reakcijas, sudaro patvarius junginius su maisto medžiagomis ir neleidžia toliau oksiduotis maisto produktui.

Natūralūs antioksidantai

Natūralūs antioksidantai gaminami iš sojų, žaliosios ir juodosios arbatos, kavos, raudonojo vyno, erškėtrožės, šalavijo, citrusinių vaisių, svogūnų, alyvuogių ir kt.

Pavyzdžiui natūralus antioksidantas yrs askorbo rūgštis (žymima E300), kuri taip pat žinoma kaip vitaminas C. Stabdo augalinių produktų fermentinio rudavimo reakcijas, slopina riebių produktų (sviesto, majonezo) riebalų rūgščių skilimą. Nekenksmingi yra ir jos junginiai – askorbatai (E 301- 302, E 315 – 316).

Be to, keletas tokoferoliai išvardytos iš E306 ir E309, ir tai yra natūralių nuo vitamino E šeimos.

Vitamino E savybių turi tokoferoliai (E 306 - E 309), randami gyvuliniuose bei augaliniuose (kviečių ar kukurūzų gemalai, aliejus) riebaluose.

Pavyzdžiui E300- E302 askorbo rūgštis ir jos natrio, kalcio druskos – naudojamos pieno, grietinės milteliams, mėsos gaminiams, cukraus gaminiams, vynams, gaiviesiems gėrimams ir t.t.

Sintetiniai antioksidantai

Sintetinių antioksidantų vienas klasikinis pavyzdys yra galatai, kuris atsiranda nuo E310 iki E312. Tai yra pagrindinis ingredientas produktų, pavyzdžiui, margarino ir aliejaus, veikdama kaip konservantas laikyti produktus ilgalaikio ilgiau.

Butilhidroksianizolis, BHA (E 320) yra plačiai naudojamas antioksidantas JAV, kur pusė pagamintų kiaulienos taukų yra su šiuo maisto priedu. Tai yra labai lakus fenolio kvapo junginys, tirpus riebaluose ir netirpus vandenyje, išgaruojantis aukštoje temperatūroje. Šis sintetinis antioksidantas nėra visiškai nekenksmingas, patekęs į organizmą, jis kaupiasi riebaliniame audinyje, pasižymi kancerogeniniu poveikiu, kuris buvo nustatytas tiriant laboratorinius gyvūnus, taip pat slopina imuninę sistemą. ES šis maisto priedas nėra plačiai vartojamas.

Galo rūgšties esteriai arba galatai (E 310 –312) pasižymi labai stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, tačiau tai taip pat yra toksiškos medžiagos, kurių vartojimas yra diskutuotinas.

Šios medžiagos pasižymi kancerogeniniu poveikiu, keičia kraujo fermentinę sudėtį bei sukelia ląstelių biocheminius pokyčius.


Rūgštingumą reguliuojančios medžiagos

Rūgštingumą reguliuojančios medžiagos naudojamos kontroliuoti ar pakeisti šarminės arba rūgštinės terpės koncentraciją maisto produktuose. Šios medžiagos,
paprastai naudojant rūgštis, druskas, šarminius tirpalus, pagardina maisto produktus ir palaiko jo pradinę būseną, apsaugodamos nuo aplinkos poveikio.

Pavyzdžiui acto rūgštis E260 yra viena labiausiai populiarių rūgštingumą reguliuojančių medžiagų, ribojančių bakterijų, mielių bei pelėsių grybelių dauginimąsi.

Daugiau rūgštingumą reguliuojančių medžiagų maisto priedų sąraše žymimos tarp E500-E599, tačiau keletas ne tik rūkštingumą, bet ir oksidacijos procesus reguliuojnačių medžiagų yra ir E300-E399 kategorijoje.

Verta pastebėti, kad daugelis maisto priedų atlieka ne vieną funkciją, t.y. pavyzdžiui ne tik saugo maisto produktą nuo gedimo, bet ir suteikia jam spalvą. Dėl šios priežasties maisto priedų kategorizavimas yra dalinis.

Skaityti komentarus (4)
Straipsnių komentarai
Vardas*:    El.paštas:
Įveskite kodą, kurį matote paveikslėlyje.
Jei kodo neperskaitote, spaudinėkite ant paveikslėlio tol, kol kodas taps įskaitomas*.
Kiek bus 98 - 93 =  
APKLAUSA/ KONKURSAS
Klausimas:
Ar Jus veikia mėnulio pilnatis?
Atsakymai:
Taip, sunkiau užmigti
Taip, aplinkinių elgesys tampa keistas
Manęs neveikia
Rezultatai
 
2009 © Infomed.lt Visos teisės saugomos įstatymo. Kontaktai | Reklama
HexaPortal v1.7