Ieškoti
Geriausia prekių paieška internete, elektroninės parduotuvės
   
Maisto priedai: tirštikliai, stabilizatoriai, emulsikliai (E400-E499)
www.infomed.lt parengta pagal vet.lt, vsv.lt
2009 07 30

Į numeriais E400-499 žymimą maisto priedų grupę patenka maisto priedai, pasižymintys tirštikliams, stabilizatoriams ir emulsikliams būdingomis savybėmis.


Ruošiant maistą, sunku susitvarkyti su vienas kitą atmetančiais natūraliais komponentais, kurie turi būti sujungti į vientisą darinį. Kiekvienas maisto
komponentas (angliavandeniai, baltymai, riebalai, vanduo, oras ir tt.) turi savo savybių, kurios susikerta viena su kita. Būtent skirtingiems komponentams suderinti ir naudojami emulsikliai.

Emulsiklis – medžiaga, naudojama sudaryti ar išlaikyti kelių nesimaišančių medžiagų dažniausiai vandeninių bei riebalinių, mišinius bei juos stabilizuoti. Šie mišiniai vadinami emulsijomis.

Emulsiklių savybės:
  • užtikrina vienodą riebalų ir kitų komponentų pasiskirstymą;
  • maiste sudaro koloidines sistemas, emulsijas, aerozolius;
  • padaro maisto produktus patraukliais akiai (panaikina medžiagų sluoksniavimąsi);
  • reguliuoja rūgštingumą, išlaiko drėgmę ir apsaugo nuo pelėsių.
Mažiausiai kenksmingais emulsikliais laikomi: E 440a, E 440b, E 460-466, E 469.

Stabilizatorius – medžiaga, kurios savybės leidžia išlaikyti vienodą dviejų ar daugiau nesimaišančių medžiagų išsisklaidymą maisto produkte, stabilizuojanti, išlaikanti ar sustiprinanti esamas produkto savybes.

Tirštiklis – tai medžiaga, kurios dedama į vandeninius tirpalus siekiant padidinti skysčio klampumą ir kartu nepakeisti ar nepabloginti kitų jo savybių.

Maisto pramonėje labiausiai paplitę ir naudojami natūralūs tirštikliai - pagrindinės medžiagos yra polisacharidai (miltai, krakmolingos daržovės) ar baltymai (kiaušinio trynys, kolagenas).

Mažiau paplitę sintetiniai tirštikliai - augalinės kilmės medžiagos, modifikuoti jų dariniai.


Natūralūs ir pusiau sintetiniai tirštikliai nėra kenksmingi sveikatai, todėl jų kiekiai bei koncentracijos maiste nėra ribojami. Labiausiai paplitę tirštikliai: pektinas, agaras, ligninas, alginas.

Kur naudojami E400-499 maisto priedai?

Tirštikliai, stabilizatoriai, emulsikliai naudojami pieno produktuose, valgomuosiuose leduose, sūriuose, majonezuose, margarinuose, aliejuose, garstyčiose, salotų padažuose, konditerijos gaminiuose, mėsos gaminiuose, kepiniuose, vaisių gaminiuose, konservuose (daržovių, mėsos, žuvies), alkoholiniuose gėrimuose, nealkoholiniuose gėrimuose, įvairių maisto produktų koncentratuose ir kt.

Skaityti komentarus (20)
Straipsnių komentarai
Vardas*:    El.paštas:
Įveskite kodą, kurį matote paveikslėlyje.
Jei kodo neperskaitote, spaudinėkite ant paveikslėlio tol, kol kodas taps įskaitomas*.
Kiek bus 71 - 75 =  
APKLAUSA/ KONKURSAS
Klausimas:
Ar Jus veikia mėnulio pilnatis?
Atsakymai:
Taip, sunkiau užmigti
Taip, aplinkinių elgesys tampa keistas
Manęs neveikia
Rezultatai
 
2009 © Infomed.lt Visos teisės saugomos įstatymo. Kontaktai | Reklama
HexaPortal v1.7