Ieškoti
Geriausia prekių paieška internete, elektroninės parduotuvės
   
Maisto priedai: konservantai (E200-299)
www.infomed.lt parengta pagal vet.lt, vsv.lt
2009 05 12

Konservantai - tai natūralios arba sintetinės kilmės cheminės medžiagos, apsaugančios maisto produktą nuo mikroorganizmų poveikio (bakterijos, mieliagrybiai, pelėsiniai grybai) ar nepageidaujamų cheminių virsmų ir prailginančios jo vartojimo trukmę.

Konservantai, kaip ir kiti maisto priedai, deklaruojami nurodant pavadinimą ir E numerį.


Pavyzdžiui, E200, E202, E203 sorbo rūgštis ir jos kalio, kalcio druskos naudojamos vaisių sultims ir koncentratams, fermentiniams sūriams, padažams ir majonezams, žuvies gaminiams. Mėsos gaminiai (dešra, kumpis, konservuota jautiena ir kt.) negalėtų nei keleto dienų išbūti parduotuvių lentynose be anibakterinį poveikį sukeliančių nitritų ir nitratų, tokių kaip E249-252.

Alkoholis, druska, cukrus, actas - prieskoniai, kurie taip pat turi konservuojamąjį poveikį, tačiau pagal Maisto įstatymą į konservantų sąrašą neįtraukiami.

Kodėl konservantai naudojami?
  • užtikrinti aprūpinimą įvairiais maisto produktais;
  • išvengti maisto produktų gedimo;
  • išlaikyti natūralių šviežių maisto produktų (ir ne tik) savybes.
Kaip skirstomi konservantai?

Pagal savo cheminę sudėtį skiriamos šios konservantų grupės:
  • Neorganiniai konservantai
  • Organiniai konservantai (organinės rūgštys ir jų dariniai)
  • Kitos konservuojančios medžiagos (konservuojančios, dezinfekuojančios savybės)
Kaip konservantai veikia organizmą?

Ilgalaikis konservantų poveikis sveikatai dar nėra ištirtas, tačiau jau dabar aišku, kad konservantai kenkia imuninei sistemai ir virškinimui.

Konservantai stabdo gyvybinę mikroorganizmų veiklą, todėl patekę į virškinimo sistemą kartu su maistu, veikia normalią žarnyno mikroflorą ir potencialiai gali pakenkti žmogui.

Konservantai, kaip ir kitos medžiagos, dalyvauja medžiagų apykaitos procesuose ir gali turėti įvairų poveikį.

Kuo didesnis konservantų kiekis maisto produktuose, tuo jie toksiškesni, tačiau tikslių jų kiekį sužinoti sunku. Paprastai kuo maisto produkto vartojimo trukmė ilgesnė, tuo daugiau jame konservantų, išvardintų etiketėje.

Kaip ir minėta straipsnio pradžioje, mėsos gaminius nuo gedimo apsaugo leistini naudoti konservantai E249 ir 250 ir nitratai E251 ir 252. Mėsos gaminių, kuriuos ruošiant panaudoti nitritai arba nitratai, negalima kepti arba ruošti ant atviros ugnies, kadangi gali susidaryti kenksmingos žmogaus organizmui medžiagos - nitrozaminai (kancerogeninės medžiagos).

Ar įmanoma gaminti maisto produktus be konservantų?

Kol kas nėra konservantus visiškai pakiesti galinčių alternatyvių priemonių, kurios leistų išlaikyti maistą tinkamą naudoti tiek pat laiko. Tačiau maisto technologija (be konservantų) siūlo keletą būdų bent kiek prailginti normalų maisto gyvavimo ciklą juos šaldant, sterilizuojant, pasterizuojant bei visuomet griežtai laikantis higienos normų.

Skaityti komentarus (3)
Straipsnių komentarai
Vardas*:    El.paštas:
Įveskite kodą, kurį matote paveikslėlyje.
Jei kodo neperskaitote, spaudinėkite ant paveikslėlio tol, kol kodas taps įskaitomas*.
Kiek bus 87 - 75 =  
APKLAUSA/ KONKURSAS
Klausimas:
Ar Jus veikia mėnulio pilnatis?
Atsakymai:
Taip, sunkiau užmigti
Taip, aplinkinių elgesys tampa keistas
Manęs neveikia
Rezultatai
 
2009 © Infomed.lt Visos teisės saugomos įstatymo. Kontaktai | Reklama
HexaPortal v1.7